Finale 6e Internationaal Orgelconcours J.P. Sweelinck

Internationaal orgelconcours op top-niveau.

6e Internationale Jan Pieterszoon Sweelinck Orgelconcours

Zondag 15 oktober 2017 vindt op het Christian Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk de finale (2e ronde) plaats van het 6e Internationale Jan Pieterszoon Sweelinck Concours.

 

Het is voor de tweede keer dat de slotavond van dit belangwekkende concours in de oude Bavo wordt gehouden. Het belooft een spannend evenement van hoog muzikaal niveau te worden met zeven deelnemers:

  • Willeke Smits, Nederland
  • Mari Fukumoto, Japan
  • Gerwin Hoekstra, Nederland
  • Laurens de Man, Nederland
  • Nathan Mondry, Canada
  • Giovanni Petrone, Italië
  • Peter van der Zwaag, Nederland

Zij zullen het tegen elkaar opnemen voor een uit negen leden bestaande internationale vakjury: Hans Davidsson, voorzitter (Zweden), Cristina García Banegas (Montevideo, Uruguay), James David Christie (Boston, Verenigde Staten), Matteo Imbruno (Nederland), oud-stadsorganist van Haarlem Piet Kee (Nederland), Jos van der Kooy (Nederland), Anton Pauw (Nederland), Theo Visser (Nederland) en Sietze de Vries (Nederland).

De deelnemers werden eerder geselecteerd uit een groot aantal aanmeldingen, aan de hand van ingezonden opnames. Bijzonder aan het concours is dat elke deelnemer zijn/haar eigen programma (20 minuten) mag samenstellen, met als enige richtlijn dat een keus gemaakt wordt uit het oeuvre van J.S. Bach en het Noord-Duitse Barokrepertoire. Dit zorgt voor een maximale diversiteit en afwisseling voor het publiek.

Het concours begint om 16.00 uur (eerste vier deelnemers). Na een korte pauze om 18.30 uur zal vanaf 19.00 uur het concours worden vervolgd (drie deelnemers). Na het juryberaad vindt de prijsuitreiking plaats. De eerste prijs van € 3.000 wordt ter beschikking gesteld door de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem.

Tijdens het juryberaad (vanaf 20.30 uur) treedt het jonge, zeer succesvolle Duo Serenissima, Elisabeth Hetherington (sopraan) en David Mackor (luitist), op. Na de prijsuitreiking (ca. 21.00 uur) zal een kort concert op het koororgel worden gegeven door enkele juryleden. De avond wordt afgesloten met een receptie.

De entree is aan de Grote Marktzijde (naast de Vishal); toegang: € 5,-.

De eerste (finale)ronde van het concours zal plaatsvinden op vrijdag 13 oktober in de Oude Kerk te Amsterdam. Deze ronde, gewijd aan o.a. het werk van Jan Pieterszoon Sweelinck, is besloten. De resultaten tellen uiteraard mee voor de ronde in de Bavo.

Programma zondag 15 oktober 2017, tijden bij benadering:
16.00-18.30 uur Concours (eerste vier deelnemers)
18.30-19.00 uur Pauze
19.00-20.30 uur Concours (laatste drie deelnemers)
20.30-20.45 uur Duo Serenissima
20.45-21.00 uur Bekendmaking en prijsuitreiking
21.00-21.30 uur Korte concerten door juryleden op het koororgel
21.30 uur       Receptie

 


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 15/10/2017
16:00 - 22:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel