Beiaard-/ koororgelconcert | toegang vrij

Rien Donkerssloot bespeelt de beiaard en het koororgel

Op 12-jarige leeftijd komt Rien voor het eerst in aanraking met de beiaard tijdens een bezoek aan het carillon van de Laurenskerk in Rotterdam. Sindsdien is hij gefascineerd door de klank van klokken. Tijdens zijn orgelstudie wordt zijn belangstelling verder aangewakkerd door zijn orgeldocent Bas de Vroome, die tevens beiaardier is. Nog tijdens zijn orgelstudie volgt hij enkele maanden lessen bij Roy Kroezen. Aansluitend aan zijn orgelstudie doet Rien toelatingsexamen bij de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Vanaf september 2008 volgde hij beiaardlessen bij Frans Haagen en improvisatielessen bij Henk Verhoef en Gijsbert Kok. In 2011 behaalde hij zijn diploma ‘Master of Music’ cum laude. Daarnaast deed hij, als onderdeel van zijn Masterstudie onderzoek naar vroeg-20e eeuwse beiaardmuziek in Nederland. In september 2009 won hij de 1e prijs op het internationale beiaardconcours in Wavre (België) en tevens de 1e prijs op het internationale beiaardconcours in Gorinchem. Rien is actief als freelance beiaardier en geeft regelmatig beiaardconcerten in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Denemarken. In september 2012 won hij de 1e prijs op het Internationale Beiaarconcours in Groningen “Jan Pieterszn. Sweelinck” Sinds 2012 is hij stadsbeiaardier van Haarlem. Hij bespeelt daar de carillons van de Grote of St. Bavokerk en de Bakenessertoren. Sinds februari van 2014 is hij eveneens stadsbeiaardier van Goes en beiaardier van Ridderkerk. Klik hier voor de pagina Beiaarden

BEIAARD

luisterplaats: Wijngaardtuin
De nummers worden aangekondigd met het aantal klokslagen vooraf

1. Johann Sebastian Bach — Air (uit orkestsuite BWV 1068
(1685-1750)
2. Geert D’hollander — “Around D”
(1965*)
3. Wolfgang Amadeus Mozart— arr. Bernard Winsemius  Pianosonate in A, KV 311,
(1756-1791)

– Andante grazioso (thema met variaties)
– Menuetto en trio
– Alla Turca: allegretto

KOORORGEL

 1. Jan Pieterszn. Sweelinck —  Variaties “Onder een linde groen”
(1562-1621)
2. William Byrd — Queens Alman
(1543 – 1623)
3. Georg Philipp Teleman — Ouverture burlesque, TWV 32, nr. 2
(1681- 1767)

– Ouverture à la Polonaise
– Bourée
– Louré
– Gavotte en Rondeau
– Menuet
– Giga

4. Hans Friederich Micheelsen — Preludium (uit: das Holsteinische Orgelbuch)
(1902-1973)


Het koororgel

Er bevindt zich nog een orgel in de St.-Bavokerk dat het vermelden waard is. Het hangt tegen de wand van de noordelijke kooromgang. Dit bescheiden instrument werd in 1906 door de kerk aangekocht van een klooster in Breda en een jaar later geplaatst.

Het vertoont gelijkenis met een orgel dat op dezelfde plaats hing en onder andere op een schilderij van Pieter Saenredam staat afgebeeld. De naam van de bouwer is onbekend. Het van oorsprong 17e-eeuwse, vermoedelijk Vlaamse instrument onderging in het jaar 2000, op kosten van de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem, een uitgebreide reconstructie met behoud van het historische pijpwerk. Uitvoerder was Verschueren Orgelbouw uit Heijthuijsen. Het orgel heeft één klavier met 11 registers, het pedaal is ‘aangehangen’, dat wil zeggen zonder eigen registers. In 2017 plaatste de firma Flentrop een nieuw klavier. Het koororgel wordt regelmatig bespeeld, onder andere op  zondagmiddagen in de maand augustus, aanvang 15.00 uur.

Nu het orgel weer goed bespeelbaar is willen de Vrienden het meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft de werkgroep Christian Müller-orgel een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod. Deze concertserie is  financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk (bavovrienden.nl). 

De concerten duren ongeveer drie kwartier.

Voor een beschrijving van het Christian Müller-orgel verwijzen wij u graag naar het onlangs gepubliceerde boekje door stadsorganist Anton Pauw: 
Het Christian Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. 

De toegang is gratis.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 19/08/2018
15:00 - 16:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel