Bavozondag – Calefax Reed Quintet

Het concert gaat door!

Voor de derde keer organiseren de Vrienden een bijzonder concert op de zondagavond na de Bavodag, 4 oktober 2020. Na indrukwekkende optredens van Castello Consort en Camerata RCO kunt u dit jaar genieten van het Calefax Reed Quintet.

Foto: Marco Borggreve

35 vette jaren!

Calefax, ontstaan in 1985, viert dit seizoen zijn zevende lustrum. Een mooie gelegenheid om een kijkje te geven in de muzikale keuken van ’s werelds eerste rietkwintet!
In 35 jaar groeide Calefax uit van een muziekgroep van vijf schooljongens tot een ensemble van wereldklasse. Aan de hand van vijf stukken, elk door één van de musici uitgekozen, zijn we getuige van de ervaringen en hoogtepunten die Calefax in zijn lange carrière meemaakte. Aan ieder stuk gaat een korte video video vooraf waarin telkens één van de blazers vertelt wat dit werk voor hemzelf of voor Calefax betekend heeft. Soliste in de Hymns for Private Use van Muhly is sopraan Katrien Baerts.

Programma

JELTE ALTHUIS: J.S. Bach Fantasia en Fuga BWV 542
IVAR BERIX: Nico Muhly Hymns for Private Use voor sopraan en rietkwintet
OLIVER BOEKHOORN: Johannes Ockeghem Intemerata Dei Mater en Mort, tu as navré
RAAF HEKKEMA: Raaf Hekkema Operaatje zonder zang
ALBAN WESLY: Léos Janácek Op een overwoekerd pad (delen)

Aanvang: 19.30 uur (Kerk open 19.00 uur)
De toegangsprijs bedraagt €15. Vrienden krijgen 10% korting en betalen € 13,50.

Kaarten bestellen: klik hier

Klik hier voor de teaser Calefax Bavo 

Klik hier voor de teaser ’35 Years of Plenty’


Achtergrondinformatie

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

“Calefax – five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet.”

– The Times –

Repertoire

De presentaties van Calefax zijn vernieuwend en het repertoire – van 1100 tot nu – is verrassend. Het bestaat uit arrangementen (door hen zelf gemaakt) en nieuwe composities (in opdracht geschreven) voor de bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Dankzij de talloze internationale tournees en samenwerkingen met andere musici staan ze open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie. Om slechts een paar namen te noemen: pianist Jean-Yves Thibaudet, mezzosopraan Cora Burggraaf en sopraan Nora Fischer, trompettist Eric Vloeimans, violiste Liza Ferschtman, klarinettist Kinan Azmeh en het Nederlands Kamerkoor.

Calefax zoekt ook regelmatig contact met kunstenaars uit andere disciplines zoals de theatermaker Boukje Schweigman en videokunstenaar Jaap Drupsteen.

Pioniers

In de hele wereld zijn rietkwintetten ontstaan in navolging van Calefax. De pioniersrol van de groep wordt ondersteund doordat ze onder de naam Calefax Edition bladmuziek uitgeven van hun arrangementen. De rol van inspirerend laboratorium vervult Calefax verder bij het jaarlijkse PAN-festival, een bonte verzameling muzikale avonturen, verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd.

CD’s

Voor het gerenommeerde label PENTATONE, het Duitse platenlabel MDG én op het eigen label RIOJA Records heeft Calefax inmiddels 18 cd’s uitgebracht. Deze zijn zonder uitzondering door de (inter)nationale pers met gejuich ontvangen.

“Niet te geloven’ … ’ Vrijwel alles wat Calefax onder handen neemt, verandert in goud.”

– De Telegraaf, Thiemo Wind –

In oktober 2015 verscheen het jubileumboek Calefax en de Caleidoscoop geschreven door radiopresentator Lex Bohlmeijer, over de 30-jarige geschiedenis van de groep.

Prijzen Calefax

Calefax won diverse grote Nederlandse muziekprijzen. In 2012 werd Calefax ook bekroond met de Duitse Junge Ohren Preis voor de muzikale familievoorstelling De Muziekfabriek.

Website: calefax.nl


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 04/10/2020
19:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel