Carillon- of beiaardconcert door Rien Donkersloot (voorafgaand aan openingsconcert Internationaal Orgelfestival Haarlem)

Beiaardconcert door Stadsbeiaardier Rien Donkersloot

Op 12-jarige leeftijd komt Rien voor het eerst in aanraking met de beiaard tijdens een bezoek aan het carillon van de Laurenskerk in Rotterdam. Sindsdien is hij gefascineerd door de klank van klokken. Tijdens zijn orgelstudie wordt zijn belangstelling verder aangewakkerd door zijn orgeldocent Bas de Vroome, die tevens beiaardier is. Nog tijdens zijn orgelstudie volgt hij enkele maanden lessen bij Roy Kroezen. Aansluitend aan zijn orgelstudie doet Rien toelatingsexamen bij de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Vanaf september 2008 volgde hij beiaardlessen bij Frans Haagen en improvisatielessen bij Henk Verhoef en Gijsbert Kok. In 2011 behaalde hij zijn diploma ‘Master of Music’ cum laude. Daarnaast deed hij, als onderdeel van zijn Masterstudie onderzoek naar vroeg-20e eeuwse beiaardmuziek in Nederland. In september 2009 won hij de 1e prijs op het internationale beiaardconcours in Wavre (België) en tevens de 1e prijs op het internationale beiaardconcours in Gorinchem. Rien is actief als freelance beiaardier en geeft regelmatig beiaardconcerten in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Denemarken. In september 2012 won hij de 1e prijs op het Internationale Beiaarconcours in Groningen “Jan Pieterszn. Sweelinck” Sinds 2012 is hij stadsbeiaardier van Haarlem. Hij bespeelt daar de carillons van de Grote of St. Bavokerk en de Bakenessertoren. Sinds februari van 2014 is hij eveneens stadsbeiaardier van Goes en beiaardier van Ridderkerk.

 

De luisterplaats voor het concert is de besloten Wijngaardtuin, op korte loopafstand van de Grote Kerk: vanaf de Grote Markt de Jansstraat inlopen. Na ongeveer 50 m linksaf een kleine parkeerplaats op. De Wijngaardtuin ziet u recht voor u.

IMG_5186 wIJNGAARDTUIN

De Wijngaardtuin.

Voor meer informatie over het carillon, klik hier.

Voor een video over het carillon, klik hier.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 17/07/2021
19:15

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel