Jan Spijker op het koororgel, Elma Dekker sopraan – gratis toegang

Koororgelconcert 

Een afwisselend programma met werken uit de vroege en late Barok. Werken van o.a. Tunder, Storace, Monteverdi, Bach, Händel en Telemann

Jan Spijker – organist

Elma Dekker – sopraan

De Nederlandse sopraan Elma Dekker kreeg haar eerste zanglessen van Marianne Pak. Momenteel wordt zij gecoacht door Hanneke de Wit en Paul Triepels. Elma volgde masterclasses bij o.a. Christoph Prégardien, Margreet Honig, Nico van der Meel, Johannette Zomer en Miranda van Kralingen.

Elma zingt als freelancer bij het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, SWR Vokalensemble en het Laurens Collegium Rotterdam. In februari 2014 nam zij deel aan ‘Meesters&Gezellen’, een projectkoor o.l.v. Kaspars Putnins waarbij jonge koorzangers worden gecoacht door leden van Cappella Amsterdam en het Nederlands Kamerkoor. In 2013 was Elma door De Nederlandse Opera geselecteerd om deel te nemen aan een tiendaagse workshop over contemporaine muziek.

Als solist zingt Elma regelmatig en met veel liefde Bach. In november 2015 zong zij de solocantates BWV 204 en BWV 209 begeleid door strijkers van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Naast vele andere cantates heeft zij ook de Matthäus en Johannes Passion als solist uitgevoerd. Verder zong zij werken van o.m. Händel (Messiah), Fauré (Requiem), Vivaldi (Gloria), en Mendelssohn (Hör mein Bitten, diverse psalmen).

Elma Dekker geeft regelmatig concerten met organisten, waaronder Aart Bergwerff, Geerten van de Wetering, Matthias Havinga en Pieter van Dijk. Zij legt daarbij de focus op repertoire dat speciaal voor sopraan en orgel geschreven is van o.m. Max Reger, Alphons Diepenbrock en Hendrik Andriessen.

Voordat zij zich volledig op het zingen toelegde studeerde Elma contrabas bij Jean-Paul Everts en Knut Guettler aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Als bassiste heeft zij o.a. als aanvoerder in het NSO gespeeld onder leiding van Otto Tausk en participeerde zij in de NJO summer- en winteracademies onder leiding van Reinbert de Leeuw en Mark Wigglesworth. Zij speelde in orkesten onder leiding van o.a. Neeme Järvi, Martin Sieghart, Etienne Siebens en Hans Leenders.


Behalve het beroemde Christian Müllerorgel bezit de Grote kerk nog een tweede, veel kleiner maar evengoed monumentaal orgel: het koororgel. Het hangt sinds 1907 boven de Mariakapel, nadat het was aangekocht van het Liefdesgesticht in Breda. Over de herkomst (waarschijnlijk Zuid-Nederland) is niet veel bekend, maar wel is zeker dat bepaalde onderdelen, enkele pijpen bijvoorbeeld, dateren van voor 1680.

Het instrument is 2000 grondig gerestaureerd door de firma Verschueren. De Vrienden van de Grote Kerk hebben hiervoor een belangrijke financiële bijdrage geleverd. In mei 2017 werd de vervanging van het klavier door de Vrienden gefinancierd .

Nu het orgel weer goed bespeelbaar is willen de Vrienden het meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft een groep enthousiastelingen een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod: zondagmiddagconcerten en speciale Vesperdiensten. Deze concertserie is georganiseerd en financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk (Bavovrienden). Voor wat betreft de Vesperconcerten werd daarbij samengewerkt met de Protestantse Gemeente Haarlem.

De concerten duren ongeveer drie kwartier.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. U kunt gebruik maken van de ingang aan de Oude Groenmarkt.

De toegang is gratis.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 11/06/2017
14:30 - 15:15

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Oude Groenmarkt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel