Erik van Bruggen bespeelt het koororgel – gratis toegang

Koororgelconcert

Erik van Bruggen studeerde orgel aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht bij Elly Kooiman en aan het Amsterdams Conservatorium bij Klaas Bolt, Hans van Nieuwkoop en Peter van Dijk.

Hij is gespecialiseerd in improvisatiestijlen van de zestiende tot en met de achttiende eeuw en in het bespelen van het pedaalclavichord.

Als eerste nam hij een CD op met “orgel”werken van Johann Sebastian Bach, gespeeld op een pedaalclavichord naar Johann David Gerstenberg (1760) gemaakt door Dick Verwolf (clavichordmaker te Leiden).

Erik van Bruggen is cantor-organist van de Waalse Kerk te Leiden alwaar hij het historische Steevens/Assendelftorgel (1746/1750) bespeelt.

Tevens bevinden zich in deze kerk twee pedaalclavichorden (een reconstructie van een instrument uit de tweede helft van de zeventiende eeuw en een kopie naar Gerstenberg).

Daarnaast geeft hij orgelconcerten en cursussen in binnen- en buitenland.


Behalve het beroemde Christian Müllerorgel bezit de Grote kerk nog een tweede, veel kleiner maar evengoed monumentaal orgel: het koororgel. Het hangt sinds 1907 boven de Mariakapel, nadat het was aangekocht van het Liefdesgesticht in Breda. Over de herkomst (waarschijnlijk Zuid-Nederland) is niet veel bekend, maar wel is zeker dat bepaalde onderdelen, enkele pijpen bijvoorbeeld, dateren van voor 1680.

Het instrument is 2000 grondig gerestaureerd door de firma Verschueren. De Vrienden van de Grote Kerk hebben hiervoor een belangrijke financiële bijdrage geleverd. In mei 2017 werd de vervanging van het klavier door de Vrienden gefinancierd .

Nu het orgel weer goed bespeelbaar is willen de Vrienden het meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft een groep enthousiastelingen een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod: zondagmiddagconcerten en speciale Vesperdiensten. Deze concertserie is georganiseerd en financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk (Bavovrienden). Voor wat betreft de Vesperconcerten werd daarbij samengewerkt met de Protestantse Gemeente Haarlem.

De concerten duren ongeveer drie kwartier.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. U kunt gebruik maken van de ingang aan de Oude Groenmarkt.

De toegang is gratis.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 01/10/2017
14:30 - 15:15

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (Zuidzijde)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel