Zondagmiddagconcert op orgel en carillon

Op de zondagmiddagen in augustus organiseren de Vrienden traditiegetrouw concerten op het orgel en carillon. Aanvang 15:00 uur, gratis toegang.

Op zondag 7 augustus 2022 wordt het onlangs geplaatste, hoofdzakelijk door de Vrienden gefinancierde, Flentrop-orgel met vier handen bespeeld door Dick Koomans en Yu Nagayama.

Johann Sebastian Bach
(1785-1750) 
Courante, Menuetto en Bourée uit 1e Orkestsuite (vierhandig)
 
Johann Christoph Friedrich Bach
(1732-1795)
Allegretto con variazioni “Ah, vous dirai-je, maman” (DK)
 
Georg Friedrich Händel
(1685-1759)
 
 
Concerto in Bes (vierhandig)
– Allegro moderato
– Larghetto
– Allegro moderato
Johann Bernhard Bach
(1676-1749)
Ciaconna (YN)
 
Dick Koomans
(1957)
“Koinobori” (vierhandig)
 
Joseph Haydn
(1732-1809) 
 
 
Trio in D (vierhandig)
– Adagio cantabile
– Allegro
– Tempo di Menuetto
Joseph Haydn
 
Symfonie ‘La Poule’ (vierhandig)
– Allegro spiritoso

Yu Nagayama en Dick Koomans

YU NAGAYAMA werd geboren te Ito-city, Japan. Op haar 6de ontving zij haar eerste pianolessen. Zij studeerde orgel bij Masaaki Suzuki en Naoko Imai aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music, waar zij in 1997 haar ‘Bachelor Degree’ behaalde. Zij vervolgde haar studie in Nederland bij Bernard Winsemius aan het Conservatorium van Rotterdam. Hier legde zij met gunstig gevolg het examen Eerste fase en Tweede fase af.

Yu Nagayama geeft regelmatig concerten in Nederland en daarbuiten. In 2002 verscheen haar eerste CD, opgenomen op het kleine orgel in De Oude Kerk te Amsterdam met werken van J.S. Bach. Sinds oktober 2003 is zij werkzaam als pijpenmaker en intonateur bij de firma Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Zij is een van de organisten in de Doopsgezinde Gemeente Haarlem.

DICK KOOMANS studeerde orgel en klavecimbel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en studeerde cum laude af in 1982. Hij was gedurende vele jaren actief als docent orgel en als kerkelijk- en concerterend organist. Als muziekzetter verzorgde hij vele uitgaven, o.a. een aantal uitgaven met improvisaties van zijn oud-leraar Klaas Bolt.

Dick Koomans won in 1993 de BUMA-Concertzender publieksprijs met een compositie voor twee clavecimbels. Ook schreef hij, in opdracht van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet, een compositie voor blokfluit-kwartet, genaamd “The Jogger”.

Als audio-editor (1996 tot heden) was hij verantwoordelijk voor een groot aantal programma’s op Radio 4 en thans diverse CD-producties. In 2011 startte hij, samen met zijn echtgenote Yu Nagayama, een eigen productie-bedrijf “Rex Music”. Sinds 2000 is hij werkzaam als intonateur bij Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Hij is een van de organisten in de Doopsgezinde Gemeente Haarlem.


Het Flentrop-orgel werd in 1973 gebouwd door Flentrop Orgelbouw voor de toenmalige Hervormde Gemeente te Wieringerwerf. In 1978 werd het orgel uitgebreid met een Subbas 16’ op het pedaal.
In de zomer van 2021 is het orgel in het koor van de Grote of Sint Bavokerk te Haarlem geplaatst door Flentrop Orgelbouw. De eiken orgelkas -die oorspronkelijk lichter was van kleur- is in een donkere was gezet. Het pijpwerk is schoongemaakt en het snijwerk werd voorzien van bladgoud. Sterk verweerd bladgoud op de labia van de frontpijpen werd geheel vernieuwd. Dankzij een grote financiële bijdrage van de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk kon het orgel worden aangekocht.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 07/08/2022
15:00 - 16:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel