IMG_015862

Henk Verhoef: dubbelconcert op beiaard en koororgel – gratis toegang

Beiaard- en koororgelconcert

Het inmiddels populaire dubbelconcert op twee locaties. De Bavo-beiaard  wordt beluisterd in het Hofje In den Groenen Tuyn (Warmoesstraat 23), waarna het publiek zich begeeft naar de kerk.

Concert op de beiaard:

Archangelo Corelli (1653-1713)
– Sonate in C, op. V nr. III

– Adagio – Allegro – Adagio – Allegro – Allegro
   (arr. Henk Verhoef)

Géo Clement (1922-1967)
– Canzonetta

– Sous-Bois
– Sonate Italienne

George Gershwin (1898-1937)
– Let’s call the whole thing off

– Summertime

Concert op het koororgel:

Jan Pietersz Sweelinck (1562-1621)
– Toccata in d

Louis Couperin (1626-1661)
– Fantaisie in d
– Fugue Grave sur Urbs Beata Jherusalem
– Duo
– Fugue sur le Cromorne

Johann Kaspar Ferdinand Fischer (c. 1656-1746)
– uit Musicalischer Parnassus: suite Calliope

​- Ouverture – Balet Anglois – Gigue – Bourée – Menuet 1, 2


Henk Verhoef studeerde orgel aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Bernard Bartelink en Piet Kee, en behaalde het diploma Uitvoerend Musicus ‘cum laude’. Met een beurs van het Ministerie van WVC en het Prins Bernhard Fonds studeerde hij een jaar bij André Isoir te Parijs. Hij werd prijswinnaar van het Albert Schweitzer Orgelconcours en van het Haarlemse César Franck Concours, en gaf concerten in de meeste landen van Europa, in de VS, Brazilië en Japan. Henk Verhoef is docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is organist van De Nieuwe Kerk en de Oosterkerk te Amsterdam, en organist en beiaardier van de Vrije Universiteit.

Hij is bestuurslid van de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën en redigeerde de monografieën over De Nieuwe Kerk, het Garrels-orgel van Purmerend en het oude orgel van de Utrechtse Nicolaikerk. Behalve organist is hij ook koordirigent en beiaardier. Hij leidt Camerata Oude Kerk, is docent aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en beiaardier van Woerden. Als stadsbeiaardier van Monnickendam bespeelt hij de oudste beiaard ter wereld.

Henk Verhoef adviseert bij restauraties van orgels, klokken en beiaarden. Hij was betrokken bij orgelrestauraties in Amsterdam (o.a. Oosterkerk, Parkkerk, Keizersgrachtkerk en Museum Ons’ Lieve Heer op Solder), Den Haag (Christian Science-kerk), Wormerveer (Doopsgezinde vermaning), Koog aan de Zaan (Doopsgezinde vermaning) en beiaardrestauraties in Amsterdam (Zuidertoren), Amersfoort (Onze Lieve Vrouwetoren), Haarlem (Bakenessertoren), Enschede (Campus Universiteit Twente). Momenteel adviseert hij inzake de orgels van de Oude Kerk te Amsterdam en de Remonstrantse Kerk te Rotterdam, en het carillon in de Oude Kerk van Scheveningen.

Hofje in den Groenen Tuin – foto: Jane023


Behalve het beroemde Christian Müllerorgel bezit de Grote kerk nog een tweede, veel kleiner maar evengoed monumentaal orgel: het koororgel. Het hangt sinds 1907 boven de Mariakapel, nadat het was aangekocht van het Liefdesgesticht in Breda. Over de herkomst (waarschijnlijk Zuid-Nederland) is niet veel bekend, maar wel is zeker dat bepaalde onderdelen, enkele pijpen bijvoorbeeld, dateren van voor 1680.

Het instrument is 2000 grondig gerestaureerd door de firma Verschueren. De Vrienden van de Grote Kerk hebben hiervoor een belangrijke financiële bijdrage geleverd. In mei 2017 werd de vervanging van het klavier door de Vrienden gefinancierd .

Nu het orgel weer goed bespeelbaar is willen de Vrienden het meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft een groep enthousiastelingen een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod: zondagmiddagconcerten en speciale Vesperdiensten. Deze concertserie is georganiseerd en financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk (Bavovrienden). Voor wat betreft de Vesperconcerten werd daarbij samengewerkt met de Protestantse Gemeente Haarlem.

De concerten duren ongeveer drie kwartier.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. U kunt gebruik maken van de ingang aan de Oude Groenmarkt.

De toegang is gratis.

Voor meer informatie over het carillon, klik hier.

Voor een video over het carillon, klik hier.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 23/07/2017
14:30 - 15:15

Locatie
Hofje in den Groenen Tuin

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel