Zondagmiddag 9 augustus: Jeroen Koopman op Koororgel en Müller-orgel

Het koororgelconcert begint om 15:00 uur in de Grote Kerk. Het wordt gevolgd door een concert op het Müller-orgel. Gratis toegang.

Vanwege de coronavoorschriften is het aantal plaatsen in de kerk beperkt en is registratie verplicht. Aanmelding via deze website (zie hieronder) heeft voorrang op aanmelding bij de entree van de kerk.

Oosterkerk | Jeroen Koopman — Oosterkerk

Jeroen Koopman (Amsterdam, 1991) begon op zevenjarige leeftijd met pianoles bij zijn vader, Arthur Koopman. Van hem kreeg hij ook zijn eerste orgellessen. Jeroen vervolgde zijn lessen bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 2006 werd toegelaten tot de afdeling Jong Talent. Aan het Conservatorium van Amsterdam behaalde hij zijn Bachelor- en Master of Music diploma. Zijn docenten waren Pieter van Dijk, Matthias Havinga en gastdocent Louis Robilliard, bij wie hij lessen nam voor het Franse repertoire. Improvisatieles volgde hij bij Miklós Spányi. Verder nam hij deel aan masterclasses bij onder andere Ben van Oosten, Leo van Doeselaar, Zsigmond Szathmáry, Peter Planyavski en Thierry Escaich. Voor zijn studie kerkmuziek volgde hij lessen bij onder andere Christiaan Winter en liep hij stage bij Jan Hage in de Domkerk te Utrecht.

Als concertorganist speelde Jeroen op verschillende belangrijke podia. Op de 130e verjaardag van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam verzorgde hij op het Maarschalkerweerdorgel een gastoptreden op het galaconcert van ‘Stichting Papageno’ van Jaap van Zweden. Ook speelde hij onder andere in de concertserie van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem en gaf hij soloconcerten in Duitsland en het Internationaal Orgelfestival van Treviso in Italië . Daarnaast voerde hij meerdere premières uit, waaronder de uitvoering van het stuk ‘The Organ’ van Piet Kee met vijf orgels in het Orgelpark te Amsterdam.

Sinds zijn veertiende is Jeroen ook actief als kerkorganist en vanaf maart 2020 is hij de hoofdorganist van de Singelkerk te Amsterdam. Daarnaast is hij betrokken bij concerten als basso continuo speler en is hij de vaste repetitor van verschillende koren. Ook is hij actief bij het spelen in theater- en operaproducties, waaronder de opera ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Verder geeft hij pianoles op muziekschool ‘Opmaat’ in Haarlem.

In 2015 heeft Jeroen zijn eerste cd opgenomen. Samen met zijn vader Arthur Koopman, op het orgel van de Noorderkerk te Amsterdam. Ook heeft hij een youtube-kanaal waar hij zijn eigen video’s publiceert.


Na het concert op het koororgel volgt een concert op het Müller-orgel. Dan verplaatsen de organist en de toehoorders zich naar het schip van de kerk.


Het aantal zitplaatsen is beperkt, U kunt hier plaatsen in de kerk reserveren.

Het bezoek aan de Grote of St.-Bavokerk is aangepast aan de nieuwe veiligheidsnormen. Het boeken van een online ticket is een belangrijke manier om drukte te voorkomen.

  • In de kerk wordt geen vaste looproute gehanteerd. Houd rekening met elkaar: houd 1,5 meter afstand van bezoekers die niet behoren tot je eigen gezelschap, blijf met je eigen gezelschap zoveel mogelijk bij elkaar en neem de hygiënemaatregelen in acht.
  • U kunt helaas geen gebruik maken van de garderobe en het sanitair.
Reserveren kan tot en met zaterdag 8 augustus 2020.

* verplicht veld


 

Behalve het beroemde Müller-orgel bezit de Grote kerk nog een tweede, veel kleiner maar evengoed monumentaal orgel: het koororgel. Het hangt sinds 1907 boven de Mariakapel, nadat het was aangekocht van het Liefdesgesticht in Breda. Over de herkomst (waarschijnlijk Zuid-Nederland) is niet veel bekend, maar wel is zeker dat bepaalde onderdelen, enkele pijpen bijvoorbeeld, dateren van voor 1680.

Het instrument is voor het laatst grondig gerestaureerd door de firma Verschueren. De Vrienden van de Grote Kerk hebben hiervoor een belangrijke financiële bijdrage geleverd.

Nu het orgel goed bespeelbaar is willen de Vrienden het orgel meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft een groep enthousiastelingen een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod:  middagconcerten op de zondagen in de maand augustus.

Christian Müllerorgel.
Christian Müller-orgel

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. 


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 09/08/2020
15:00 - 16:30

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel