Concert op Koororgel en Müller-orgel | toegang vrij

Matteo Imbruno bespeelt het koororgel en het Müller-orgel.

Matteo Imbruno werd geboren in Pietramontecorvino, een stadje in de hiel van Italië.
Zijn eerste kennismaking met de klassieke muziek had plaats op negentienjarige leeftijd: hij rondde het Atheneum af en ging naar Bologna om bij Liuwe Tamminga orgel te studeren.
Sinds 1988 woont Matteo Imbruno in Nederland, waar hij in 1997 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde als leerling van Bernard Winsemius, Jan Welmers en Anton Pauw. Daarna studeerde hij aan de Musikhochschule te Lübeck bij Martin Haselböck. Matteo Imbruno is sinds 1997 organist van de Oude Kerk te Amsterdam.

In de reeks ‘Muziek op zondag’ organiseren en financieren de Vrienden van de Grote Kerk  de vier zondagmiddagconcerten in augustus 2018. 

KOORORGEL

Anoniem – 17e eeuw
Diferencias sobre la gayta

Christian Erbach  1568-1573
Canzon a 4. del quarto tono

Fabrizio Caroso – 1527-1605
Il Ballarino

Jan Pietersz Sweelick – 1562-1621
Fantasia cromatica

Alessandro Marcello – 1673-1747
Concerto in d
Andante – Adagio – Presto

MÜLLER-ORGEL

Nicolaus Bruhns – 1665-1696
Praeludium in G


Het koororgel

Er bevindt zich nog een orgel in de St.-Bavokerk dat het vermelden waard is. Het hangt tegen de wand van de noordelijke kooromgang. Dit bescheiden instrument werd in 1906 door de kerk aangekocht van een klooster in Breda en een jaar later geplaatst.

Het vertoont gelijkenis met een orgel dat op dezelfde plaats hing en onder andere op een schilderij van Pieter Saenredam staat afgebeeld. De naam van de bouwer is onbekend. Het van oorsprong 17e-eeuwse, vermoedelijk Vlaamse instrument onderging in het jaar 2000, op kosten van de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem, een uitgebreide reconstructie met behoud van het historische pijpwerk. Uitvoerder was Verschueren Orgelbouw uit Heijthuijsen. Het orgel heeft één klavier met 11 registers, het pedaal is ‘aangehangen’, dat wil zeggen zonder eigen registers. In 2017 plaatste de firma Flentrop een nieuw klavier. Het koororgel wordt regelmatig bespeeld, onder andere op  zondagmiddagen in de maand augustus, aanvang 15.00 uur.

Nu het orgel weer goed bespeelbaar is willen de Vrienden het meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft de werkgroep Christian Müller-orgel een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod. Deze concertserie is  financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk (bavovrienden.nl). 

De concerten duren ongeveer drie kwartier.

Voor een beschrijving van het Christian Müller-orgel verwijzen wij u graag naar het onlangs gepubliceerde boekje door stadsorganist Anton Pauw: 
Het Christian Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. 

De toegang is gratis.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 05/08/2018
15:00 - 16:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel