Concert op Koororgel en Müller-orgel | toegang vrij

Orgelconcert door Kees van Eersel

Kees van Eersel (Vlaardingen, 1944) geldt als een van de belangrijkste Nederlandse organisten van zijn generatie. De bekroning van zijn orgelstudie in Rotterdam en Parijs met de Prijs van Uitnemendheid resp. de Prix de Virtuosité (onderscheiding ‘Maximum’) vormde het begin van een lange internationale carrière als concertorganist. Hij studeerde daarnaast koordirectie, compositie, hoofdvak piano, kerkmuziek en beiaard, dit laatstgenoemde vak aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort (Praktijkdiploma Beiaardspel en Einddiploma Beiaardspel, beide met aantekening voor improvisatie). In de jaren ’70 won hij talrijke prijzen op internationale concoursen (o.a. Brugge, Orgeldagen Rijnstreek, St Albans: Touremireprijs voor improvisatie, Innsbruck). Hij was o.a. organist van de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes en stadsbeiaardier van Zierikzee en Veere. Kees van Eersel bekleedde diverse landelijke bestuursfuncties op zijn vakgebied, o.a. binnen o.a. Kon. Ned. Organistenvereniging, Jarenlang dirigeerde hij het door hem opgerichte Zeeuws Vocaal Ensemble, waarmee hij diverse Europese concertreizen maakte.

KOORORGEL

Giovanni Maria Trabaci — Gagliarda Quarta
ca. 1575-1647
Pieter van Dalem — Canzona Franzese
ca. 1550-1601
Antonio Valente — Lo Ballo dell’Intocia
ca. 1520-1581
Gaspard Corrette — Uit de Messe du 8e Ton:
1671-1733.

– Fugue
– Concert pour les Flutes
– Duo
– Dialogue à deux Choeurs

J.S. Bach — Preludium & Fuga in Es, BWV 876 (Das Wohltemperierte Klavier II, nr. 7)
1685-1750
Johann Ludwig Krebs — ‘Sei Lob und Her dem höchsten Gut’
1713-1780

– Praeambulum
– Choral
– Choral alio modo

MÜLLER-ORGEL

J.S. Bach — Preludium & Fuga in b, BWV 544
1685-1750


Het koororgel

Er bevindt zich nog een orgel in de St.-Bavokerk dat het vermelden waard is. Het hangt tegen de wand van de noordelijke kooromgang. Dit bescheiden instrument werd in 1906 door de kerk aangekocht van een klooster in Breda en een jaar later geplaatst.

Het vertoont gelijkenis met een orgel dat op dezelfde plaats hing en onder andere op een schilderij van Pieter Saenredam staat afgebeeld. De naam van de bouwer is onbekend. Het van oorsprong 17e-eeuwse, vermoedelijk Vlaamse instrument onderging in het jaar 2000, op kosten van de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem, een uitgebreide reconstructie met behoud van het historische pijpwerk. Uitvoerder was Verschueren Orgelbouw uit Heijthuijsen. Het orgel heeft één klavier met 11 registers, het pedaal is ‘aangehangen’, dat wil zeggen zonder eigen registers. In 2017 plaatste de firma Flentrop een nieuw klavier. Het koororgel wordt regelmatig bespeeld, onder andere op  zondagmiddagen in de maand augustus, aanvang 15.00 uur.

Nu het orgel weer goed bespeelbaar is willen de Vrienden het meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft de werkgroep Christian Müller-orgel een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod. Deze concertserie is  financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk (bavovrienden.nl). 

De concerten duren ongeveer drie kwartier.

Voor een beschrijving van het Christian Müller-orgel verwijzen wij u graag naar het onlangs gepubliceerde boekje door stadsorganist Anton Pauw: 
Het Christian Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. 

De toegang is gratis.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 26/08/2018
15:00 - 16:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel