Peter en de Wolf in de Grote Kerk op het Müller-orgel

De voorstellingen zijn uitverkocht en gaan gewoon door.

Het beroemde muzikale sprookje van Serge Prokofiev behoeft eigenlijk geen introductie. Maar de uitvoering op het Müller-orgel is heel uitzonderlijk.

Op zondagmiddag 11 oktober 2020 wordt om 13:30 uur en om 15:30 uur het sprookje gespeeld in de Grote of St.-Bavokerk. De muziek wordt gespeeld op het prachtige monumentale Christian Müller-orgel en uitgevoerd door de internationaal bekende organiste Petra Veenswijk. De teksten worden voorgedragen door muziekdocent Peter Beijersbergen. Tevens zijn er lichtbeelden op groot scherm van het sprookje, gecombineerd met beelden van het orgelspel.

Dit meesterwerkje van de Rus Serge Prokofiev dateert uit 1936. Het leent zich bijzonder goed om aan kinderen en belangstellende een idee te geven van de opbouw van een muziekstuk. Het makkelijk te volgen verhaal wordt weergegeven met lichtenbeelden.  De lichtbeelden illustreren de klankbeelden van de elkaar opvolgende gebeurtenissen.
In dit sprookje wordt ieder sprookjesfiguur door een bepaald, makkelijk te herkennen motief èn een daarvoor karakteristiek register van het orgel gespeeld. De vrolijke, opgewekte Peter; de bedachtzame, mopperende grootvader. In de fluitregister herkent men direct het kwetterende vogeltje en in met een ander register de snaterende, domme eend. Met een ander register van het orgel is de op fluwelen pootjes rondsluipende poes beluisteren. Deze zeer toegankelijke compositie heeft veel fijne muzikale trekjes. Let bijvoorbeeld op de muziek wanneer de poes de in boom klimt, of als Peter het dikke touw langzaam naar beneden laat zakken om de wolf te vangen.
Uit dit werkje, en veel van zijn overige werkjes voor kinderen, mag blijken dat deze componist veel van Kinderen heeft gehouden. 

Voorafgaand aan het sprookje zal Petra delen uit “Carneval des Animeaux”, (Het Carnaval der Dieren) van de componist Saint- Saëns spelen. 

Voorstelling 1:
Aanvang: 13:30 (deur open om 13:00)

Voorstelling 2: 
Aanvang 15:30 (deur open om 15:00)

De toegangsprijs bedraagt € 10, kinderen tot 12 jaar betalen € 5.

DE VOORSTELLINGEN ZIJN UITVERKOCHT.

 

 


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 11/10/2020
13:30 - 16:30

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel