Stadsorgelconcert t.g.v. de 90ste verjaardag van Piet Kee (gratis)

Stadsorgelconceren 2017

Jos van der Kooy & Anton Pauw bespelen het Christian Müllerorgel,  het programma is door Piet Kee samengesteld.

Piet Kee (2008)Piet Kee studeerde bij zijn vader Cor Kee en later aan het Conservatorium van Amsterdam bij onder anderen Anthon van der Horst. Hij bespeelde diverse instrumenten: piano, orgel (bekroond met de Prix d’Excellence), viool en klarinet. Nadien was hij docent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam.

In 1952 werd hij organist van de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar en bleef dit tot in 1986. Van 1956 tot 1989 was hij ook als stadsorganist in Haarlem vaste bespeler van zowel het hoofdorgel van de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem van Christian Müller als het orgel van het Haarlemse Concertgebouw van Aristide Cavaillé-Coll. In 1954 werd hij benoemd tot hoofdvakdocent orgel aan het Muzieklyceum van Amsterdam.

Hij schreef artikelen over getallen-symboliek in barokke ostinato-muziek van vooral Bach en Buxtehude.

Kee staat bekend om zijn grote vermogen tot improvisatie. Driemaal achter elkaar won hij het Internationaal Orgelconcours Haarlem waarbij improvisatie een belangrijk onderdeel was.

Hij gaf vaak concerten in binnen- en buitenland: door heel Europa, in Azië, Amerika en Australië. Hij nam ook deel aan het jureren van internationale orgelwedstrijden. In 1967 was hij jurylid voor het internationaal orgelconcours in Brugge, in het kader van het Festival Oude Muziek. Op 10 december 2012 speelde hij op de begrafenis van Gerrit van Dijk (animator).


Jos van der Kooy (1951, Rotterdam) is actief op allerlei gebieden in het muziekleven: hij is stadsorganist, concertorganist, koordirigent en docent. Vanaf het begin van zijn carrière heeft hij zich ingezet voor hedendaagse muziek. Hij geldt als een propagandist voor de orgelkunst; hij weet zijn instrument onder de aandacht te brengen in media, op concertpodia in binnen- en buitenland, maar ook door middel van orgelexcursies voor kinderen of volwassenen.

Orgels
Jos van der Kooy is de vaste bespeler van:

  • het Christian Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem, als stadsorganist
  • het Cavaillé-Collorgel in de Philharmonie te Haarlem, als stadsorganist
  • de orgels in de Westerkerk te Amsterdam, als cantor-organist
  • het orgel in de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag, als concertorganist

 

Anton Pauw (Zutphen, 1961)
Anton Pauw werd in 1991 door de (burgelijke) Gemeente Haarlem benoemd tot kerkelijk organist van de Grote of St. Bavokerk en werd daarmee naast stadsorganist Jos van der Kooy een van de twee vaste bespelers van het Christian Müllerorgel (1738).

Tot zijn taken behoren het bespelen van het orgel tijdens de erediensten van de Protestantse Gemeente van Haarlem Centrum. Tevens is hij belast met de organisatie, programmering en uitvoering van de wekelijkse concert-vespers in de Grote Kerk tijdens de zomermaanden. Daarnaast is hij (mede)verantwoordelijk voor de programmering van de Stadsorgelconcerten en het beheer en de exploitatie van het Müllerorgel.

In 1998 werd Anton Pauw door de Hervormde Gemeente (thans: Protestantse Gemeente) benoemd tot cantor van de Grote en Nieuwe Kerk van Haarlem en geeft in die functie leiding aan het koor van beide kerken, de Oude Bavo Cantorij (zie cantorijpagina). Hij is ook actief als dirigent van andere vocale ensembles.

Anton Pauw studeerde orgel (docent: Piet Kee) en kerkmuziek (docenten: Jan Boeke en Klaas Bolt) aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en behaalde voor deze vakken het Diploma Utvoerend Musicus resp. het Praktijkdiploma. Na zijn conservatoriumopleiding studeerde hij bij o.a. Ton Koopman en Jean Boyer.

 


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 29/08/2017
20:15 - 21:15

Locatie
Grote of St.-Bavokerk

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel