In memoriam Piet Kee – Stadsorgelconcert met Jos van de Kooy en Frank van Wijk – toegang gratis

In memoriam Piet Kee. 

De Vrienden dragen bij aan dit bijzondere Stadsorgelconcert waarbij wordt stilgestaan aan de bijzondere verdiensten van Piet Kee.

Piet Kee bij zijn 80e verjaardag in 2007. Foto: RD, Anton Dommerholt

Voor Jos van der Kooy zijn concerten momenten van ontmoeting met luisteraars, waarop hij zijn passie voor muziek met luisteraars kan delen. Graag geeft hij voorafgaand aan het concert een programmatoelichting, met informatie over muziek, componist, culturele en historische achtergronden. Toelichting: 19:45, start concert: 20:15 uur.

Jos van der Kooy:
“Ik geniet als ik voor publiek speel. Het is een voorrecht om luisteraars deelgenoot te maken van muziek die mij ontroert, verrast en nieuwe inzichten geeft.”

Actualiteit van het verleden
Een rijk geschakeerd repertoire is kenmerkend voor de concertprogramma’s van Van der Kooy. Muziek uit vroeger eeuwen speelt hij niet uit nostalgische overwegingen, maar omdat hij vindt dat die muziek een actuele betekenis heeft. Grenzen tussen heden en verleden vervagen of vallen weg. Er ontstaat dan een gevoel dat historicus Johan Huizinga omschreef als ‘historische sensatie’.

FRANK VAN WIJK (Alkmaar, 1964) studeerde van 1983 tot 1991 aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde daar af in de hoofdvakken
Orgel (bij resp. Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop), Clavecimbel (bij Bob van Asperen en Kees Rosenhart) en Kerkmuziek (bij Klaas Bolt).
Hij is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH en de Kapelkerk te Alkmaar) en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk. Verder is hij actief betrokken bij de activiteiten rond de monumentale orgels van de Grote St. Laurenskerk in Alkmaar en vormt samen met stadsorganist Pieter van Dijk de artistieke leiding van Orgelfestival Holland. Hij maakte verschillende cd-opnames en publiceert regelmatig, in het bijzonder over de Alkmaarse orgelhistorie. In 2012 verscheen bij uitgeverij Donemus een 32-delige uitgave van de verzamelde werken van de Nederlandse componist, organist en Bachpionier Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), waarvoor hij de uitgave van de orgelwerken verzorgde.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 27/08/2019
19:45 - 21:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel