Stadsorgelconcert door Petra Veenswijk – toegang gratis

Petra Veenswijk bespeelt het Müllerorgel.

Petra Veenswijk behaalde haar Docerend Musicus diploma orgel (1985) en klavecimbel (1990), en haar diploma Uitvoerend Musicus orgel (1989) aan het Rotterdams Conservatorium. Zij is leerling van André Verwoerd, Bernard Winsemius en David Collyer.

In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de c
ategorie muziek van de twintigste eeuw. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen.

Met een beurs van het Ministerie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie in Parijs aan het “Conservatoire National de Région” te Parijs bij Marie- Louise Jaquet- Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de “Prix d’Excellence“(1991). Zij behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. In de jaren 1989- 1991 volgde zij diverse interpretatie- cursussen aan de Schola Cantorum, eveneens in Parijs, bij o.a. Marie- Claire Alain, André Fleury en Gaston Litaize.

Christiaan MüllerorgelAls Internationaal concertorganiste geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in het binnen als buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgeloeuvre van oude tot hedendaagse orgelliteratuur.

Zij concerteerde op vrijwel alle belangrijke orgels in Nederland w.o. Rotterdam; Grote Kerk, Haarlem; Bavo, Rk Bavo, Amsterdam; Nieuwe en Oude kerk, Mozes en Aaronkerk, Maassluis, Alkmaar, Kampen, Utrecht, Amersfoort, Delft; Nieuwe en Oude Kerk etc.,).
In Parijs, Frankrijk concerteerde zij op verschillende Cavaillé- coll orgels zoals die van de Saint Louis d’Antin, St. Augustin, Eglise Saint-Could, Notre Dame D’Auteuil and tweemaal op het orgel van de St. Sulpice. Zij concerteerde ook in Bordeaux, Tours en Muhlhouse. In Groot Brittagne concerteerde zij in de beroemde Canterbury Cathedral. Ook concerteerde zij regelmatig in België zoals in Gent, Antwerpen, Brugge, Oostende, in Noorwegen (Oslo and Bergen), vele malen in Duitsland (o.a. Altenburg, Freiberg, Altenberg, Salemer Munster), in Tchechië (Praag), etc.. Recentelijk, in sept. 2015, gaf zij een concert en een Masterclass in Brazilië, Rio de Janeiro.

Zij verzorgt ook regelmatig orgelbespelingen voor de radio. Zo rondde zij in december 2001 samen met de E.O.- Radio een uniek Jean Langlais project af, met drie Radio- 4 uitzendingen. De opnamen zijn gemaakt in de Cathédrale Saint Samson te Dol- de- Bretagne, Frankrijk, de geboortestreek van Jean Langlais. (De keuze voor dit orgel was op voorspraak van Marie- Louise Jaquet- Langlais). Madame Langlais schreef later over deze opname; “It is a beautiful recording, beautiful sound, very well played, with all the Langlais feeling, which is rather rare with the other CD’s of Langlais music. Bravo. You should be proud and happy!”.

In 2002 heeft zij gedurende 3 concerten het gehele orgeloeuvre van Maurice Duruflé ten gehore gebracht. Voor de stichting behoud Nederlandse orgels gaf zij een lezing over het leven en werk van Marcel Dupré, met aansluitend een concert. In het najaar van 2004 zal zij voor de gezamenlijke orgelverenigingen (KNOV, GOV, VGK en VOGG) een drietal workshops verzorgen over de 20ste eeuwse orgelmuziek, in het bijzonder over de Franse componist/ organist Jean Langlais.

Op 1 december 2001 werd zij benoemd tot lid van het bestuur van de Diocesane Nederlandse Sint Gregorius Vereniging van het Bisdom Rotterdam met als aandachtsvelden de gemengde koren en de organisten. Ook is zij actief bij projecten van verschillende orgelorganisaties w.o. Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging en Katholieke Dirigenten en Organisten Vereniging.

Tevens wordt Petra regelmatig gevraagd als jurylid van orgel- en muziek-concoursen, o.a. de orgelconcoursen van Maassluis, Elburg en Den Briel.

In 2010 zat zij in de adviescommissie van de Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs die een oeuvreprijs toekent aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de orgelcultuur, hetzij als organist, hetzij als componist, of anderszins.

In 1992, 1997, 2009 en 2010 verschenen van haar CD’s met Frans symfonisch orgelrepertoire.

In 1996 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Societé Academique “Arts-, Sciences et Lettres” te Parijs.

Sinds 1987 is Petra Veenswijk als dirigente/ organiste verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft. Zij bespeelt in deze kerk het in 1893 gebouwde monumentale Maarschalkerweerdorgel (3 manualen en 38 stemmen).

Zij dirigeert daarnaast het gemengde koor “Deo Sacrum”, het dameskoor “Maria van Jesse” en het mannenkoor “Vox Latina”. Als klaveciniste maakte zij een aantal jaren deel uit van het “Icarus Ensemble”, waarmee zij naast in Nederland o.a. in Japan en Duitsland concerteerde. Ze is als continuospeelster nog steeds actief.

Klik hier voor de website van Petra Veenswijk.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 04/10/2016
20:15

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel