Tentoonstelling Waterbazen

Waterveiligheid is van dagelijks belang voor de Nederlanders. Nederland heeft in de loop der tijd een enorme kennis en organisatie opgebouwd rondom waterveiligheid. Deze tentoonstelling toont ontstaan, resultaat en toekomst van de organisatie en kennis die ervoor zorgt dat de Nederlander droge voeten houdt.

Nederland kent een rijke historie en grote expertise op het gebied van watermanagement. Waterveiligheid is een thema dat van dagelijks belang is voor zowel de bewoner als de bezoeker van ons land. Het is echter ook een onderwerp dat niet dagelijks besproken wordt en meer aandacht verdient. Daarom is besloten een tentoonstelling in te richten die, aan de hand van twaalf thema’s, bezoekers meeneemt door verleden, heden en toekomst van de waterveiligheid in Nederland en daarmee bewustzijn en trots creëert. De tentoonstelling loopt van 20 juni tot en met 16 september 2017 en is in zowel het Nederlands als het Engels opgesteld.

Aanleiding
Christiaan Brunings was de grondlegger van Rijkswaterstaat. Toen hij in 1805 overleed werd hij opgevolgd door zijn vriend en toeverlaat Frederik Willem Conrad. Conrad overleefde zijn leermeester slechts drie jaar en overleed nog geen veertig jaar oud in 1808. Hij werd begraven in het graf van Brunings. Beiden liggen dus in Haarlem begraven en er is een marmeren grafmonument voor hen opgetrokken.
Op 18 november 2013 is de restauratie van het marmeren grafmonument van Brunings en Conrad in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem van start gegaan. Het monument was aangetast door optrekkend zout water en dreigde te verpulveren. Met financiële hulp van Rijkswaterstaat, het Hoogheemraadschap Rijnland en het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk het grafmonument geheel laten restaureren, zodanig dat een herhaling van het verval voorkomen wordt.

Grafmonument van Brunings en Conrad in de viering van de Grote Kerk.

Naar aanleiding van de afronding van de restauratie van het grafmonument op 22 augustus 2014 is het gesprek op gang gekomen of er niet breder aandacht geschonken moet worden aan deze figuren en de waterveiligheid in Nederland waar zij de een belangrijke rol in hebben gespeeld.

Lokaties
De tentoonstelling vindt gelijktijdig plaats in de Grote of St.-Bavokerk, het Cruquius Museum (Cruquiusdijk 27, 2142 ER Cruquius) en het Gemeenlandshuis Spaarndam van het Hoogheemraadschap Rijnland (Spaarndammerdijk 23, 2064 KM Spaarndam).


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 20/06/2017 - 16/09/2017
Hele dag

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel