Willem Arondéuslezing

Jaarlijks nodigen Provinciale Staten van Noord-Holland iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit de Willem Arondéuslezing te houden. Met de lezing willen provinciale staten de herinnering aan kunstenaar en verzetsstrijder Willem Arondéus levend houden.

Willem Arondéus (1894-1943) was een moedig en eigenzinnig mens. Al op jonge leeftijd kwam hij openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uit. In die dagen – begin vorige eeuw – een ongewone en gedurfde houding die indruiste tegen de heersende opvattingen, ook zoals die golden in de liberale kunstenaarskring waarin Arondéus verkeerde.

Tijdens de bezettingsjaren ‘40-’45 was hij actief in het kunstenaarsverzet en een van de leiders van de overval in 1943 op het Amsterdams bevolkingsregister, een daad waarvoor hij met zijn leven heeft geboet. In de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem hangen enige door hem vervaardigde wandkleden.


 Op 10 mei a.s. houdt filosoof, schrijver en televisiepresentator Bas Haring de Willem Arondéuslezing. Die lezing, waarvoor de provincie Noord-Holland ieder jaar een eigenzinnige prominente Nederlander uitnodigd, is een eerbetoon aan de Noord-Hollandse openlijk homoseksuele verzetsheld Willem Arondéus. De lezing met de titel ‘Dwarsliggers, uitzonderingen en andere vreemde snuiters’, vindt plaats vanaf 20.00 uur in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

Bas Haring: ”Veel van wat we zeggen delen we tegenwoordig direct – via allerlei sociale media. Iedereen kan weten wat ik vind. En voordat ik zelf ergens een mening over heb kan ik kijken naar de mening van anderen. Daar is op zich niks mis mee, maar het risico bestaat dat we allemaal een beetje hetzelfde worden. Dat is vooral onwenselijk wanneer we allemaal op een verkeerde manier hetzelfde worden, dezelfde onware dingen geloven en betwijfelbare meningen hebben. Om dit te voorkomen is tegenwicht nodig. Van dwarsliggers en uitzonderlijke mensen die ons, al of niet bewust, de vraag stellen of het schijnbaar vanzelfsprekende wel zo vanzelfsprekend is. Willem Arondéus was zo iemand. Openlijk homo – al in de jaren twintig – en verzetsstrijder tijdens WOII. Ik zal via Willem Arondéus een pleidooi houden voor de nodige dwarsliggers, uitzonderingen en andere vreemde snuiters.”

Bas Haring (1968) is filosoof en informaticus, schrijver, televisiepresentator en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, waar hij de leerstoel “publiek begrip van wetenschap” bekleedt. Op een frisse en toegankelijke manier probeert hij wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat iedereen het begrijpt. Voor het helder uitleggen van ingewikkelde wetenschappelijke onderwerpen aan een breed publiek won Haring vorig jaar de Duidelijketaalprijs.

Website provincie Noord-Holland


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 10/05/2017
20:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel