Zevende Bilderdijk-lezing (2019)

Willem Bilderdijk (1756-1831) woonde de laatste vier jaar van zijn leven in Haarlem. In navolging van Leiden (de Huizinga-lezing) organiseert Stichting Bilderdijk Haarlem sinds 2006 tweejaarlijks de Bilderdijk-lezing. Eerdere lezingen werden gehouden door Piet Gerbrandy, Marita Mathijsen, Peter van Zonneveld, Eric M. Moormann, Rick Honings en Joost Swarte.

Willem Bilderdijk (1756-1831) werd door tijdgenoten gezien als de belangrijkste dichter van zijn tijd. Men noemde hem de Hollandse Homerus, de tweede Vondel en de vaderlandse Goethe. De wonderlijke alleskunner, hij was niet alleen dichter maar ook jurist, medicus, classicus, bouwkundige, arabist, taalkundige, tekenaar en theoloog, woonde de laatste vier jaar van zijn leven in Haarlem. In 2006 was het 175 jaar geleden dat hij werd begraven in de Grote Kerk in Haarlem. Als eerste stadsdichter van Haarlem nam dichter, uitgever, schrijfdocent en boekenmaker George Moormann toen het initiatief om tweejaarlijks rondom de sterfdatum van Bilderdijk een Bilderdijk-lezing in de Grote Kerk in Haarlem te organiseren. Ook wordt een hedendaags dichter gevraagd een hommage te brengen aan Bilderdijk.


Voor het bijwonen van de Bilderdijk-lezing wordt een bescheiden bijdrage gevraagd van € 5 per persoon. Klik op onderstaand biljet om kaartjes te bestellen.


Triumf! ik ben voldaan, ik zal onsterfelijk zijn.’
Maaike Meijer

Dichter van dienst Maria Barnas brengt een ode aan Bilderdijk.


Maaike Meijer – foto Gemma Rameckers

Neerlandica en literatuurwetenschapper Maaike Meijer verzorgt de zevende Bilderdijk-lezing. Bilderdijk was een dichter die de literatuur van zijn tijd ‘stempelde’ en die vele kunstbroeders beïnvloedde. Maar om hem heen wemelde het ook van kunstlievende landgenotes en vrouwen die de dichtkunst net zo enthousiast en aanstekelijk beoefenden.

Baronesse de Lannoy

Onder hen waren Bilderdijks echtgenote Katharina Wilhelmina Schweickhardt en de wat oudere Juliana Cornelia de Lannoy, die behalve kundig en geleerd ook uitermate geestig was. In 1774 nam zij een bekroning door het dichtgenootschap Kunstliefde Spaart Geen Vlijt in ontvangst met de woorden: ‘Triumf! ik ben voldaan, ik zal onsterfelijk zijn’. De geamuseerde spot kon niemand ontgaan. In haar lezing getiteld ‘Triumf! ik ben voldaan, ik zal onsterfelijk zijn.’ laat Maaike Meijer u kennismaken met deze ‘Annie M.G. Schmidt van de achttiende eeuw’ en haar tijdgenotes. Ze geeft een beeld van leven en werk van een aantal belangrijke dichtende vrouwen in Bilderdijks tijd en een kijkje in de toenmalige literaire sekseverhoudingen. 

 


Maria Barnas

Het is inmiddels traditie dat na de lezing een hedendaags dichter een hommage brengt aan de wonderlijke alleskunner Bilderdijk. Deze keer is Maria Barnas dichter van dienst.

 

Na afloop zullen er kransen worden gelegd op het graf van Willem Bilderdijk.

Voor het laatste nieuws:
www.facebook.com/Bilderdijk en www.bilderdijk.org 

Toegangskaarten @ € 5 kunnen besteld en betaald worden op onze website, klik hier.

Vrijdag 13 december 2019 in de Grote of St.-Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem.

Inloop vanaf 16.00 uur. Aanvang 16.30 uur


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 13/12/2019
16:30

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel