Zondagavondvesper, Duo Serenissima en Henny Heikens – gratis toegang

Duo Serenissima: Elisabeth Hetherington, sopraan & David Mackor, luit en Henny Heikens, koororgel – Parels uit de Italiaanse vroege barok van o.a. Monteverdi en Bassano 

Based in the Netherlands, Duo Serenissima was founded by Canadian soprano Elisabeth Hetherington and Dutch lutenist David Mackor in November, 2015. Specializing in the music of the 16th and 17th century, Duo Serenissima has presented programs ranging from English lute song to Italian monody and Venetian opera.

Since their founding, they have been invited to perform in esteemed concert venues such as at the Tivoli Vredenburg (Utrecht), Noorderkerk (Amsterdam) as well as the Stadsgehoorzaal and Schouwburg (Leiden). They performed several times on the Dutch classical radio station Radio 4, and were featured in the 2016 Utrecht Early Music Festival as part of the Fabulous Fringe.
In addition to traditional lute song repertoire, David and Elisabeth are passionate about the incorporation of theatre in their programs as well as the exploration of contemporary music and are currently looking forward to several premieres of new works in the coming 2017 season.

Henny Heikens studeerde orgel bij Piet Kee en Jacques van Oortmerssen aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. In 1984 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus. Aan hetzelfde instituut voltooide hij bovendien de studies Kerkmuziek (bij Jan Boeke en Klaas Bolt) en Koordirectie bij Jan Pasveer.
Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort studeerde hij bij onder andere Bernard Winsemius en behaalde eveneens het diploma Uitvoerend Musicus.
In 1985 verwierf hij de eerste prijs tijdens het NKV Beiaard Concours te Rotterdam.
Momenteel is Henny Heikens cantor-organist van de Oude Kerk te Rijswijk, docent Kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, dirigent van het Rotterdams oratoriumkoor ‘Canticum Novum’ en stadsbeiaardier van Beverwijk en maakt deel uit van het barok-ensemble ‘Barocco Locco’.
In 1996 verscheen van hem de CD Psalmen in de 18de eeuw, opgenomen met de counter-tenor Sytse Buwalda in de Oude Kerk van Rijswijk.


Behalve het beroemde Christian Müllerorgel bezit de Grote kerk nog een tweede, veel kleiner maar evengoed monumentaal orgel: het koororgel. Het hangt sinds 1907 boven de Mariakapel, nadat het was aangekocht van het Liefdesgesticht in Breda. Over de herkomst (waarschijnlijk Zuid-Nederland) is niet veel bekend, maar wel is zeker dat bepaalde onderdelen, enkele pijpen bijvoorbeeld, dateren van voor 1680.

Het instrument is 2000 grondig gerestaureerd door de firma Verschueren. De Vrienden van de Grote Kerk hebben hiervoor een belangrijke financiële bijdrage geleverd. In mei 2017 werd de vervanging van het klavier door de Vrienden gefinancierd .

Nu het orgel weer goed bespeelbaar is willen de Vrienden het meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft een groep enthousiastelingen een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod: zondagmiddagconcerten en speciale Vesperdiensten. Deze concertserie is georganiseerd en financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk (Bavovrienden). Voor wat betreft de Vesperconcerten werd daarbij samengewerkt met de Protestantse Gemeente Haarlem.

De concerten duren ongeveer drie kwartier.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. U kunt gebruik maken van de ingang aan de Oude Groenmarkt.

De toegang is gratis.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 20/08/2017
19:00 - 19:45

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (Zuidzijde)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel