Zondagavondvesper, Ensemble Quadrivium en Castello Consort- gratis toegang

Ensemble Quadrivium o.l.v. Guido Groenland en Castello Consort; Anton Pauw, koororgel

Latijns/Duitse vesper zoals die geklonken kan hebben in Luthers Duitsland rond 1540, volgens het beroemde koorboek van boekdrukker en cantor Georg Rhau.

 

Afbeeldingsresultaat voor castello consort
Castello Consort

Het Castello Consort is een jong ensemble dat zich gespecialiseerd heeft in de authentieke uitvoeringspraktijk van 17e-eeuwse muziek. Dat uit zich niet alleen in de keuze van historische instrumenten, maar ook in het gebruik van specifieke stemmingen (a=466 middentoon) en verder onderzoek naar articulatie, frasering en andere speeltechnische kenmerken die dit repertoire onderscheiden van bijvoorbeeld de hoogbarok of renaissance.
De uitvoerenden zijn Isabel Favilla, schalmei; Matthijs van der Moolen, trombone; Victor Belmonte Albert, trombone en Aline Hopchet, dulciaan.

.


Behalve het beroemde Christian Müllerorgel bezit de Grote kerk nog een tweede, veel kleiner maar evengoed monumentaal orgel: het koororgel. Het hangt sinds 1907 boven de Mariakapel, nadat het was aangekocht van het Liefdesgesticht in Breda. Over de herkomst (waarschijnlijk Zuid-Nederland) is niet veel bekend, maar wel is zeker dat bepaalde onderdelen, enkele pijpen bijvoorbeeld, dateren van voor 1680.

Het instrument is 2000 grondig gerestaureerd door de firma Verschueren. De Vrienden van de Grote Kerk hebben hiervoor een belangrijke financiële bijdrage geleverd. In mei 2017 werd de vervanging van het klavier door de Vrienden gefinancierd .

Nu het orgel weer goed bespeelbaar is willen de Vrienden het meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft een groep enthousiastelingen een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod: zondagmiddagconcerten en speciale Vesperdiensten. Deze concertserie is georganiseerd en financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk (Bavovrienden). Voor wat betreft de Vesperconcerten werd daarbij samengewerkt met de Protestantse Gemeente Haarlem.

De concerten duren ongeveer drie kwartier.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. U kunt gebruik maken van de ingang aan de Oude Groenmarkt.

De toegang is gratis.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 25/06/2017
19:00 - 19:45

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (Zuidzijde)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel