Zondagmiddag: Concert op Koororgel en Beiaard -Gratis-

Jan Spijker bespeelt het koororgel
Klaas de Haan het carillon

De zitsplaatsregistratie is gesloten. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, u kunt zich aanmelden bij de entree van de kerk aan de Grote Markt.

Wij wijzen u erop dat COVID-19 restricties van toepassing zijn.

 

Jan Spijker studeerde orgel bij Bert Matter, kerkmuziek bij Wim Kloppenburg en schoolmuziek aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle. Naast zijn werk als organist is hij werkzaam als intonateur bij de firma Flentrop Orgelbouw te Zaandam en als zodanig betrokken bij belangrijke orgelbouwprojecten in binnen- en buitenland. Er zijn twee CD’s uitgebracht waarbij Jan op het orgel van de Zuiderkerk o.a. Sweelinck, Huijgens, Scheidt en Bach speelt. De laatste kwam uit in 2011 en is nog steeds verkrijgbaar.

Cuneragilde Rhenen on Twitter: "Za 12 juni 14:40-15:30 uur. De muzikale bijdrage van het @Cuneragilde aan de viering van deze officiele #Cuneradag in @Gemeente_Rhenen is de #beiaardbespeling #Cuneratoren door Klaas de Haan…Klaas de Haan studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Leeuwarden en Utrecht. In 1997 behaalde hij het diploma UM aan de Ned. Beiaardschool te Amersfoort, waar hij studeerde bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. In datzelfde jaar won hij de 1ste prijs van het Internationaal Beiaardconcours te Groningen.
Behalve in Rhenen is Klaas de Haan ook beiaardier van Laren (NH), Bolsward, Slotermeer (A’dam), Heerenveen en Bergen (NH), en adjunct-beiaardier te Hilversum. Daarnaast is hij een regelmatig gevraagd gastspeler in binnen- en buitenland. Tevens is hij Cantor-organist van de Morgensterkerk te Hilversum.

 

Behalve het beroemde Müller-orgel bezit de Grote kerk nog een tweede, veel kleiner maar evengoed monumentaal orgel: het koororgel. Het hangt sinds 1907 boven de Mariakapel, nadat het was aangekocht van het Liefdesgesticht in Breda. Over de herkomst (waarschijnlijk Zuid-Nederland) is niet veel bekend, maar wel is zeker dat bepaalde onderdelen, enkele pijpen bijvoorbeeld, dateren van voor 1680.

Het instrument is voor het laatst grondig gerestaureerd door de firma Verschueren. De Vrienden van de Grote Kerk hebben hiervoor een belangrijke financiële bijdrage geleverd.

Nu het orgel goed bespeelbaar is willen de Vrienden het orgel meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft een groep enthousiastelingen een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod:  middagconcerten op de zondagen in de maand augustus.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. 


De zitsplaatsregistratie is gesloten. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, u kunt zich aanmelden bij de entree van de kerk aan de Grote Markt.

Wij wijzen u erop dat COVID-19 restricties van toepassing zijn.


Na het concert op het koororgel in de Oude Bavo volgt een concert op het carillon. De luisterplaats voor het carillon is in de Wijngaardtuin, op twee minuten lopen van de Grote Kerk. (180 m, Grote Markt – Jansstraat – Noorder Schoolsteeg – Wijngaardtuin). De vrienden zorgen voor klapstoeltjes. Het is overigens tot nu toe altijd mooi weer geweest tijdens deze concerten!

De Wijngaardtuin is een openbare stadstuin in het centrum van de stad Haarlem.

De tuin ligt iets verscholen en bevindt zich globaal gezien tussen de SmedestraatJansstraat en de Morinnesteeg. Door de verscholen ligging is de tuin niet zo bekend. De tuin geeft echter goed weer hoe er in het ontstaan van Haarlem over groenverziening in de stad werd gedacht. Daarom heeft de tuin een uniek karakter. In de tuin staat ook een beeld van de schrijver Godfried Bomans.

De toegang tot deze concerten is gratis.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 08/08/2021
15:00 - 16:30

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel