Zondagmiddag: Concert op Koororgel en Beiaard -Gratis-

Bob van der Linde bespeelt het koororgel en het carillon

Vanwege de coronavoorschriften is het aantal plaatsen in de kerk beperkt en registratie verplicht. Aanmelding via deze website (zie hieronder) heeft voorrang op aanmelding bij de entree van de kerk.

Behalve het beroemde Müller-orgel bezit de Grote kerk nog een tweede, veel kleiner maar evengoed monumentaal orgel: het koororgel. Het hangt sinds 1907 boven de Mariakapel, nadat het was aangekocht van het Liefdesgesticht in Breda. Over de herkomst (waarschijnlijk Zuid-Nederland) is niet veel bekend, maar wel is zeker dat bepaalde onderdelen, enkele pijpen bijvoorbeeld, dateren van voor 1680.

Het instrument is voor het laatst grondig gerestaureerd door de firma Verschueren. De Vrienden van de Grote Kerk hebben hiervoor een belangrijke financiële bijdrage geleverd.

Nu het orgel goed bespeelbaar is willen de Vrienden het orgel meer onder de aandacht brengen van muziekliefhebbers. Daartoe heeft een groep enthousiastelingen een kleine zomer­concertse­rie georganiseerd met een gevarieerd aanbod:  middagconcerten op de zondagen in de maand augustus.

U bent voor alle concerten van harte uitgenodigd, Uw bezoek is tevens een goede gelegenheid om een van Nederlands mooiste middeleeuwse kerken van binnen te bewonderen. 


Na het concert op het koororgel in de Oude Bavo volgt een concert op het carillon. De luisterplaats voor het carillon is in de Wijngaardtuin, op twee minuten lopen van de Grote Kerk. (180 m, Grote Markt – Jansstraat – Noorder Schoolsteeg – Wijngaardtuin). De vrienden zorgen voor klapstoeltjes. Het is overigens tot nu toe altijd mooi weer geweest tijdens deze concerten!

De Wijngaardtuin is een openbare stadstuin in het centrum van de stad Haarlem.

De tuin ligt iets verscholen en bevindt zich globaal gezien tussen de SmedestraatJansstraat en de Morinnesteeg. Door de verscholen ligging is de tuin niet zo bekend. De tuin geeft echter goed weer hoe er in het ontstaan van Haarlem over groenverziening in de stad werd gedacht. Daarom heeft de tuin een uniek karakter. In de tuin staat ook een beeld van de schrijver Godfried Bomans.

De toegang tot deze concerten is gratis.


De reserveringen voor zitplaatsen via deze website is gesloten.

Als de coronaregels het toelaten, kunt u zich op zondag 22 augustus vanaf 14.45 uur bij de ingang op de Grote Markt 22 alsnog registreren om het gratis concert bij te wonen.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 22/08/2021
15:00 - 16:30

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel