Zondagmiddagconcert op orgel

Op de zondagmiddagen in augustus organiseren de Vrienden traditiegetrouw concerten op het orgel en/of carillon. Aanvang 15:00 uur, gratis toegang.

Op zondag 21 augustus 2022 wordt het onlangs geplaatste, hoofdzakelijk door de Vrienden gefinancierde, Flentrop-orgel en het recentelijk prachtig gerestaureerde Müller-orgel bespeeld door Jaco van Leeuwen.

Programma Flentrop-orgel

 
Peeter Cornet  (ca. 1575-1633) Fantasia ottavi toni
Georg Muffat  (1653-1704) Toccata Sexta
Georg Böhm  (1661-1733) Partita: ‘Wer nur den lieben Gott lässt walten’
Johann Sebastian Bach  (1685-1750)

 

Fantasia (Concerto) in G-dur BWV 571
–  [Allegro]
–  Adagio
–  Allegro

Programma Müller-orgel

 
Johann Sebastian Bach Praeludium und Fuge c-moll, BWV 546

 

Jaco van Leeuwen (Goes, 1962) kreeg zijn eerste orgellessen bij Adriaan Kousemaker en studeerde later bij Kees van Eersel. Vanaf 1980 studeerde hij aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht orgel, piano (resp. bij Elly Kooiman en Theo Saris), koordirectie, zang en kerkmuziek. In 1985 behaalde hij cum laude de diploma´s Docerend Musicus voor orgel en piano, alsmede het einddiploma Kerkmuziek. Hij vervolgde zijn orgelstudie bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en behaalde in 1987 het diploma Uitvoerend Musicus.

Aan de Internationale Zomeracademie voor Organisten te Haarlem volgde hij cursussen en masterclasses bij onder andere Marie-Claire Alain, Hans Haselböck, Peter Planyavski, Daniel Roth en Montserrat Torrent. Hij won eerste prijzen op het Internationaal Orgelconcours Utrecht (1988) en het Internationaal Hendrik Andriessen Orgelconcours (1992).

Naast het geven van orgelconcerten treedt Jaco van Leeuwen op als begeleider van koren en vocale ensembles. Hij is ook actief als componist van koor- en orgelmuziek. In verschillende bundels en tijdschriften op kerkmuzikaal gebied verschenen composities van zijn hand. In Noordwijk heeft hij een privélespraktijk voor orgel en piano (zie www.pianolesnoordwijk.nl).
Jaco van Leeuwen is sinds 1986 als cantor-organist verbonden aan de Oude Jeroenskerk te Noordwijk, alwaar hij naast het Protestants Kerkkoor tevens het Vesperkoor Noordwijk dirigeert in de maandelijks gehouden vespers. Met het koor Cappella pro Cantibus uit Oegstgeest maakte hij enkele CD’s en in 2002 heeft hij een CD uitgebracht van het uit 1840 daterende en in 2000 gerestaureerde Noordwijkse Knipscheer-orgel. Op deze site zijn Mp3-geluidsvoorbeelden te horen van deze CD, alsmede een geluidsdemonstratie van het Knipscheer-orgel.

In 2007 is hij koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Noordwijkse muziekcultuur.

In november 2012 verscheen bij de Stichting Nieuwe Kerkmuziek (zie www.kerkmuziek.nu) een CD met vocale kerkmuziekcomposities van zijn hand, uitgevoerd door Cappella pro Cantibus o.l.v Cor Brandenburg, begeleid op orgel door de componist.

Als coördinator en muzikaal adviseur van de Stichting “Muziek in Jeroen” is Jaco van Leeuwen betrokken bij de door deze stichting georganiseerde concerten.


Het Flentrop-orgel werd in 1973 gebouwd door Flentrop Orgelbouw voor de toenmalige Hervormde Gemeente te Wieringerwerf. In 1978 werd het orgel uitgebreid met een Subbas 16’ op het pedaal.
In de zomer van 2021 is het orgel in het koor van de Grote of Sint Bavokerk te Haarlem geplaatst door Flentrop Orgelbouw. De eiken orgelkas -die oorspronkelijk lichter was van kleur- is in een donkere was gezet. Het pijpwerk is schoongemaakt en het snijwerk werd voorzien van bladgoud. Sterk verweerd bladgoud op de labia van de frontpijpen werd geheel vernieuwd. Dankzij een grote financiële bijdrage van de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk kon het orgel worden aangekocht.


Voor meer informatie over het Müller-orgel, klik hier.


 


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 21/08/2022
15:00 - 16:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel