Zondagmiddagconcert op orgel en carillon

Op de zondagmiddagen in augustus organiseren de Vrienden traditiegetrouw concerten op het orgel en carillon. Aanvang 15:00 uur, gratis toegang.

Op zondag 28 augustus 2022 worden het koororgel en de beiaard bespeeld door de Belgische beiaardier Jasper Depraetere en stadsbeiaardier en organist Rien Donkersloot.

De luisterplaats voor het beiaardconcert is in de mooie, stille Wijngaardtuin. De ingang bevindt zich in de Noorder Schoolsteeg, een zijstraat van de Jansstraat schuin tegenover de Rechtbank, op 150 meter,  2 minuten lopen van de Grote Kerk.

Jasper Depraetere (°2000) – Adjunct-stadsbeiaardier Lier – was negen jaar toen hij voor de eerste keer plaatsnam achter een oefenbeiaard. Het klikte meteen met het instrument én met leraar Koen Van Assche. Zo werd beiaard zijn eerste instrument aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier, waar hij later ook nog basgitaar en piano studeerde.

Het smaakte naar  meer en vanaf zijn 13de combineerde Jasper zijn studies in Lier met een opleiding aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, ook bij Koen Van Assche, waar hij in 2018 met glans afstudeerde.

Momenteel volgt hij hogere muziekstudies voor beiaard aan Luca School of Arts, campus Lemmens in Leuven, bij Carl Van Eyndhoven. Hij behaalde er in 2021 zijn bachelordiploma en zal zich de komende jaren nog vervolmaken tot Master in Music.

In 2015 won Jasper de Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd in Deinze. In 2016 werd hij voorzitter van de Lierse Beiaardvereniging en begon hij te concerteren in binnen- en buitenland. In 2019 nam hij deel aan de prestigieuze Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard. Daar behaalde hij, op 19-jarige leeftijd, de tweede finaleplaats én de Publieksprijs.

Hij concerteert in binnen- en buitenland, op beiaardfestivals en maakte in de zomer van 2020 zijn opwachting in Amerika tot corona daar een stokje voor stak.

Jasper begon in 2020 als adjunct-stadsbeiaardier van Lier. Zijn wens is om de klokken telkens opnieuw tot leven te wekken door een gevarieerd repertoire en een verhalend en dynamisch spel.


Rien Donkersloot, stadsbeiaardier.

Rien Donkersloot werd in 1985 geboren te Rotterdam. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor summa cum laude af. Naast orgel speelt Rien beiaard. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. In juni 2011 studeerde hij cum laude af.
Hij won diverse prijzen op beiaard en orgelconcoursen in binnen- en buitenland.
In september van 2016 won hij het internationale Beiaardimprovisatieconcours in Breda; in juni 2017 won hij de 2e prijs op het Int. Beiaardconcours in Springfield (VS).
Hij volgde orgelcursussen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry,
Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter.
Rien is organist van de St.-Joriskerk in Amersfoort en de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk.
Verder is hij actief als privaatdocent en heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en
beiaard. Van zijn spel verschenen diverse cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen.
Voor meer info zie: riendonkersloot.nl


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 28/08/2022
15:00 - 16:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel