Amerikaan Wesley Parker Ramsay wint Sweelinckorgelconcours

De Amerikaan Wesley Parker Ramsay heeft vrijdagavond 26 september in Haarlem het vijfde Internationaal Sweelinckorgelconcours op zijn naam geschreven.

Wesley Parker Ramsay, Anton Pauw, Cristina García Banégas en juryvoorzitter Piet Kee.
Wesley Parker Ramsay, Anton Pauw, Cristina García Banégas en juryvoorzitter Piet Kee.

Sint_bavo_haarlem_orgel_front_1010116Tweede werd Adriaan Hoek. De derde prijs ging naar Gerwin Hoekstra. Voor het eerst werd het Sweelinckorgelconcours afgesloten in de Haarlemse Grote of St.-Bavokerk. De eerste ronde was woensdag traditiegetrouw in de Oude Kerk in Amsterdam, waar het transeptorgel van Jürgen Ahrend werd bespeeld.

Uit de 33 organisten die een opname van hun spel instuurden, had een internationale jury acht deelnemers uit vier landen geselecteerd. Uit Nederland deden mee: Adriaan Hoek, Gerwin Hoekstra, Jochem Schuurman en Peter van der Zwaag. De andere vier deelnemers kwamen uit Italië, Japan en de Verenigde Staten.

In de tweede en afsluitende ronde in de Haarlemse Grote of St.-Bavokerk moesten de acht deelnemers op het Müllerorgel een programma spelen met één of twee werken uit de Noord-Duitse barok en één werk van Johann Sebastian Bach.

De achtkoppige jury bestond uit Cristina Garcìa Banegas (Montevideo), James David Christie (Boston) en de Nederlanders Pieter van Dijk, Matteo Imbruno, Piet Kee, Ton Koopman, Anton Pauw en Theo Visser.

Jury en deelnemers tijdens de prijsuitreiking.
Jury en deelnemers tijdens de prijsuitreiking.

In de afgelopen vier edities (in 2005, 2007, 2010 en 2012) is de eerste prijs slechts één keer uitgedeeld. Dat was in 2012, toen Eri Takeguchi uit Japan het concours won. De andere keren werd het gewenste spelniveau volgens de jury niet bereikt. De eerste, tweede en derde prijs bestaan uit een geldbedrag van respectievelijk € 3.000, € 2.000 en € 1.000.

Bron: Reformatorisch Dagblad.
Foto’s: Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk

Print dit artikel Print dit artikel