Rondleidingen voor scholieren

Rondleidingen voor Basisscholen vanaf groep 4

In deze rondleidingen maken basisschoolleerlingen kennis met Haarlems mooiste erfgoed, de middeleeuwse Grote of St.-Bavokerk.

Hoe ontstond deze kerk 650 jaar geleden? Wat gebeurde hier in de loop van al die eeuwen allemaal? Tijdens de Spaanse overheersing? Toen de rooms katholieke kerk protestants werd? Toen de Fransen onder Napoleon hier de baas waren? En wat betekende dat voor de gewone Haarlemmers? Hier vind je de geschiedenis van Haarlem onder één dak.

Wij bieden leuke en leerzame rondleidingen van ongeveer één uur op verschillende niveaus. De leerlingen worden verdeeld in groepen (max 10 leerlingen) elk met een rondleider. Per groepje loopt ook een volwassene (leerkracht of ouder) mee.

In overleg met de school kunnen wij aansluiten bij specifieke wensen.

  • Met groep 4 maken we een wandeling door de kerk, waarbij we o.a. de dikke pilaren opmeten, over de reus Cajanus en stoute Jantje vertellen, raden hoeveel orgelpijpen er zijn, een echteSpaanse kanonskogel bekijken en de hondenslager laten zien.
  • Leerlingen van groep 5 en hoger nemen wij o.a. mee naar de Wakerszolder om ze het verhaal te vertellen van de Wachters. Ze kunnen dan ook van bovenaf een kijkje nemen in onze mooie kerk.
  • Voor groep 5 en 6 kan ook gekozen worden voor een Bavospeurtocht waarbij de leerlingen aan de hand van een boekje met tekeningen allerlei plekken en voorwerpen opzoeken. Rondleiders vertellen dan de verhalen die daarbij horen.
  • Aan leerlingen van groep 7 & 8 vertellen wij over de bouw van de kerk en het verhaal van de te zware stenen toren. We nemen de leerlingen mee langs de mooiste en interessantste plekken in de kerk, zoals de koorbanken op het koor, we laten ze de pilaarbijters zien, we vertellen over de grafstenen, het wereldberoemde orgel, de scheepjes met het verhaal van Damiate en de hondenslager.

Bij dit alles gaan we zoveel mogelijk in op vragen van de leerlingen.

De rondleidingen kunnen plaatsvinden tijdens de gebruikelijke openingstijden van de kerk: maandag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur. Tijdens bijzondere evenementen is het niet altijd mogelijk rondleidingen te organiseren.

Kosten voor deze rondleidingen:
Kinderen tot 12 jaar: € 1,-
Kinderen van 12-16 jaar: € 1,25
Afrekenen bij de kassa

Aanvraagformulier

Ik wil een rondleiding voor scholieren door de Grote of St.-Bavokerk van Haarlem aanvragen.

* verplicht veld
Voorkeur 1: Gewenste datum en tijd, beide invullen.
:
Voorkeur 2: Gewenste datum en tijd, beide invullen of leeg laten.
:
Voorkeur 3: Gewenste datum en tijd, beide invullen of leeg laten.
: