Cd’s

Jos van der Kooy bespeelt de drie ‘Bavo’-orgels

Op de cd ‘Organ Favourites’ van de Vrienden van de Grote Kerk bespeelt stadsorganist Jos van der Kooy de drie ‘Bavo’-orgels in Haarlem: het Müllerorgel en het Koororgel van de Grote of Sint-Bavokerk en het Hessorgel dat zich in de Nieuwe Kerk bevindt. Het Hessorgel bevat veel pijpwerk van het voormalige Onze Lieve Vrouwe-orgel uit de Grote Kerk.

Muziekstukken

Op de cd staan onder meer een viertal werken van Johann Sebastian Bach, die op het Müllerorgel worden gespeeld. Op het Koororgel, dat op kosten van de vereniging Vrienden van de Grote Kerk werd gerestaureerd, klinken liedbewerkingen uit de Nederlandse Gouden Eeuw zoals de variaties op Puer Natus in Betlehem van Gisbert Steenwick en de anonieme bewerking van het Wilhelmus. De muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck is te horen op het Hessorgel. Het thema van Mein junges Leben hat ein End klinkt op het register prestant, dat gedeeltelijk dateert uit 1523.

Prijs

Bij de cd zit een uitgebreide inlay in zowel het Nederlands als het Engels, waarin informatie staat over de muziekstukken en een korte geschiedenis van de orgels. Voor leden van de Vrienden van de Grote Kerk kost de cd € 10,00. Niet-leden betalen € 12,50. De cd is alleen verkrijgbaar in de winkel van de Grote Kerk en in de Westerkerk in Amsterdam.

Beluisteren

Hieronder kunt u een muziekstuk beluisteren. Op uw computer moet Quicktime geïnstalleerd zijn. Wanneer u dat niet heeft kunt u Quicktime hier gratis downloaden.

U hoort:

Het  Christian Müllerorgel Grote of St.-Bavokerk in Haarlem